4 Fakty i mity dotyczące alergii

Alergie mogą występować pod różnymi postaciami. Organizm reagować może na sierść zwierząt, pyłki drzew, traw czy różne rodzaje pokarmów. Niestety liczba uczulonych osób na świecie ciągle wzrasta i istnieją szacunki, które mówią, iż nie ma innej tak szybko rozwijającej się choroby cywilizacyjnej. Nie każda osoba uczulona wymaga cyklicznej opieki lekarskiej, ale szacuje się, że ponad 20% z ogólnej liczby już tak.
Do głównych powodów tak szybko rosnącej liczby alergików zalicza się: stale wzrastające zanieczyszczenie środowiska, czynniki genetyczne i paradoksalnie sterylne warunki bytowe.
Poniżej przedstawiamy 4 fakty i mity na temat alergii.
1. FAKT
Istnieje uczulenie na alkohol – Jest to stosunkowo częsty rodzaj alergii. Co ciekawe częściej uczulają składniki zawarte w winie.
2. FAKT
Alergia pokarmowa może powodować wstrząs anafilaktyczny. Podczas takiego stanu dochodzi do opuchnięcia tkanek miękkich w gardle skutkiem czego dochodzi do braku dostępu powietrza do płuc co może skutkować zgonem. Statystycznie dochodzi do niego u 1-3% osób uczulonych.
3. FAKT
Dziecko ma od 60% do 80% szans na rozwinięcie się alergii jeśli jego oboje rodziców ją posiada. Widzimy tutaj dużą zależność przekazywania w genach.
4. FAKT
Podawanie w diecie dzieciom do 1 roku życia orzeszków ziemnych zmniejsza prawdopodobieństwo alergii na nie w późniejszych latach życia od 70% do 80%. Amerykańskie badania z 2015 potwierdziły taką zależność. Spowodowało to dalsze zmiany zaleceń żywieniowych w organizacjach zajmujących się żywieniem i leczeniem alergii. Ważne stąd wnioski płyną dla rodziców, aby stosowali zmienną i urozmaiconą dietę dla dzieci już od najmłodszych lat by organizm miał dosyć wcześnie styczność z różnymi rodzajami potencjalnych alergenów.
1. MIT
Z każdej alergii się „wyrośnie”. Co prawda istnieje możliwość „przyzwyczajenia” organizmu do danego alergenu, ale nie ze wszystkich. Na przykład statystycznie nie więcej niż 20% młodzieży wyrośnie z alergii na orzeszki ziemne.
2. MIT
Baranina nie powoduje alergii. Mięso baranie jak każde inne zawiera białka i również może powodować reakcję alergiczną.
3. MIT
Stosowanie diety eliminacyjnej u matki karmiącej piersią niemowlę, wpływa na prawdopodobieństwo występowania alergii u dziecka. Jest to mit, gdyż przeprowadzone w tym zakresie badania nie wykazały związku diety eliminacyjnej ze zmniejszoną występowalnością alergii pokarmowych dziecka.
4. MIT
Spożywanie ekologicznych produktów zmniejsza prawdopodobieństwo alergii i nasilenia objawów. Jest to mit – w żywności ekologicznej nie ma mniejszej zawartości uczulających nas alergenów.
Zapraszamy na konsultację do naszych specjalistów, którzy pomogą zdiagnozować występujące przypadłości.